Azmettiricisi ‘yüksek vergi’: Sahte içkiden korunmak mümkün mü?

Sahte İçki Kullanımı İstanbul’u Sarstı!

İZMİR – Geçtiğimiz hafta İstanbul’da sahte içki kullanımı nedeniyle 92 kişi sağlık kurumlarına başvurdu. Güngören, Beyoğlu, Bakırköy ve Başakşehir hastanelerinde metil alkol zehirlenmesi teşhisi konulan hastalardan 39’u hayatını kaybetti. Şu anda yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören birçok hasta ise yaşam mücadelesi veriyor.

İstanbul Valiliği, piyasaya büyük miktarda sahte alkol sürüldüğünü belirledi. 15 şüpheli şahsın gözaltına alındığını ve bunlardan 4’ünün “kasten adam öldürme” suçundan tutuklandığını açıkladı. 1 Ocak’tan bu yana yapılan operasyonlarda 29 ton sahte alkol ele geçirildi. Valilik ayrıca sahte veya kaçak alkol satışı yapıldığı tespit edilen 64 işletmenin ruhsatlarının iptal edilerek kapatıldığını duyurdu.

Peki sahte içkiyi nasıl ayırt edebiliriz? Zehirlenme durumunda ne yapmalıyız?

EVDE YAPILAN TESTLER İŞE YARAMAYABİLİR

Etil alkol ile metil alkol arasında renk veya koku farkı bulunmamaktadır. Bu nedenle bu iki alkolü çıplak gözle veya kokuyla ayırt etmek mümkün değildir. Halk arasında sahte içkiyi ayırt etmek için kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır, ancak bu yöntemlerin kesin sonuçlar verdiğini söylemek güçtür. Evde denenebilecek yöntemlerden biri, rakıya karbonat eklemektir. Karbonat ekledikten sonra rakı berraklaşırsa, içkinin sahte olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca yüksek alkollü içkilerin yakılması ve alevin rengine bakılması da bir diğer yöntemdir. Eğer alev mavi renk ise, içkinin tüketilmemesi tavsiye edilir.

Piyasada etil ve metil alkol arasındaki farkı anlamak için satılan test kitleri mevcuttur, ancak uzmanlara göre bu kitler detaylı bilgi sağlamamaktadır. En kesin sonucu laboratuvar ortamlarında yapılan analizler vermektedir. Ancak, bir içkiyi alıp laboratuvara götürmek pek yaygın bir yöntem değildir.

‘METİL ALKOL ENDÜSTRİYEL BİR ÜRÜNDÜR’

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Gıda Mühendisi Uğur Toprak, son yaşanan olayları değerlendirerek, sahte içki üretiminin kayıt dışı ekonominin bir ürünü olduğunu belirtti. Metil alkolün endüstriyel kullanımla olan bir ürün olduğunu ve bu tür ürünlerin insan sağlığına zarar verdiğini vurguladı. Toprak’a göre, sahte içkiler genellikle çok ucuz alkol kullanılarak üretilmektedir ve insan hayatını tehlikeye atmaktadır.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Gıda Mühendisi Uğur Toprak

‘ZEHİRLENDİĞİNDEN ŞÜPHELENENLER ACİL YARDIM ALMALI’

Metil alkol zehirlenmesinden şüphelenen kişilerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini belirten Toprak, bu tür olayların yaşanmasının hukuk devletine yakışmadığını ve insanları kaybetmenin üzücü olduğunu ifade etti.

Toprak ayrıca, tüketicilere seslenerek, ürünlerin dış görünüşüyle sahteliği anlamanın zor olduğunu ve dökme içki tüketmekten kaçınılması gerektiğini, alkol alırken orijinal ambalajı görmeyi talep etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca güvenilir yerlerden alışveriş yapılmasını ve GİB BÜİS uygulamasının kullanılmasını tavsiye etti.

‘YÜKSEK VERGİLER SAHTECİLİĞİ ARTIRIYOR’

Alkolde uygulanan yüksek vergilerin sahteciliği artırdığını belirten Toprak, alkollü içkilerdeki vergi politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini ve tüketicilerin uygun fiyatlarla kaliteli içkiye ulaşabilmesi için adımlar atılması gerektiğini söyledi. Toprak, vergi artışının alkol tüketimini azaltmadığını, bunun yerine tüketicilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

‘SAHTE İÇKİLERİN DIŞ GÖRÜNÜŞÜYLE ANLAŞILAMAZ’

Toprak, sahte içkilerin dış görünüşünden anlaşılamayacağını ve tüketicilerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. En güvenilir yöntemin orijinal ürünler satın almak olduğunu söyleyen Toprak, şüpheli durumlarla karşılaşıldığında yetkililere başvurulmasını önerdi.

Related Posts

Almanya üç eyaletindeki yangınlarla mücadele ediyor

Almanya’nın Thüringen, Saksonya ve Brandenburg eyaletindeki orman yangınlarıyla mücadele sürüyor. Yaklaşık 5 gündür süren orman yangınları sıcak hava, rüzgar ve su temininin zorlaşması nedeniyle kontrol altına alınamıyor. Yangınlara çok sayıda …

Van’da kaçakçılık operasyonunda 10 gözaltı

Van’da kaçakçılık operasyonlarında 10 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda 1438 paket kaçak sigara, 10 cep telefonu, av tüfeği, 52 fişek, 3 pasaport ve çok sayıda elektronik malzeme ele geçirildi.

Şeker komasına giren çocuk öldü

Ankara’da şeker komasına giren 12 yaşındaki çocuk yaşamını yitirdi.

Ömer Çelik’te CHP’ye sert kınama: Hadlerini hatırlatacağımızdan kimse kuşku duymasın

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP yöneticilerine sert çıktı. Çelik ” Bütün siyasi varlığımızla Cumhurbaşkanımıza dönük hadsiz bir dil kullananların karşısında duracağımızdan ve bunlara hadlerini hatırlatacağımızdan kimse kuşku duymasın” dedi.

Nakit para yok sandılar, ATM tuzağına düştüler! Uzmanlardan kritik uyarı

Almanya’da ATM’den para çekmek isteyen vatandaşlar, cihazın para vermediğini sanarak uzaklaştı. Oysa gerçek çok daha sinsi çıktı: Dolandırıcılar, ATM’lere gizli düzenek kurarak paraları saniyeler içinde çekti.

HÜDA PAR’dan cuma namazı teklifi

HÜDA PAR, cuma namazı saatinde çalışanların izinli sayılmasını öngören bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu.