KYK Kadın Dayanışma Ağı, yurtlarda kalan genç kadınların sorunlarına çözüm için yola çıktı.
KYK yurtlarında yetersiz yatak kapasitesi ile oluşan barınma krizinin yanı sıra niteliksiz beslenme, hijyen, güvenlik koşullarıyla karşı karşıya olduklarını belirten KYK Kadın Dayanışma Ağı, “Genç kadınlar olarak bunları daha ağır deneyimliyoruz. ‘Genel ahlak’a uygun olmadığı gerekçesi ile yaşam alanlarımızda giyimimize müdahale ediliyor, yurtta ve çevresinde çokça kez sözlü ve fiziksel tacize maruz kalıyoruz. Giriş- çıkış saatlerinde cinsiyetçi ayrımlar yaşıyoruz, saat 23’ü geçtiğinde tutanak ve aile aramaları ile tehdit ediliyoruz. ‘Neredeydin, kiminleydin?’ sorgusuna çekiliyoruz ve bu yolla yaşam tarzımıza müdahale ediliyor. Işıksız yollar ve ulaşım, sorunlarımızın başını çekiyor” diye seslendi.
Sorunların çözümsüz olmadığını Gençlik Spor Bakanlığı, KYK Yurt Müdürlükleri, il ve ilçe belediyelerinin pek çok sorunu çözebileceğine dikkat çeken KYK Kadın Dayanışma Ağı, “Bunu ise ancak mücadelemiz ile kazanabiliriz diyerek yan yana geldik. Yurtlarda yaşanan sorunları giderecek bir talep listemiz var. Bu maddelerin tamamını kabul ettirmek için çalışmaya başlıyoruz” dedi.
KYK Kadın Dayanışma Ağı, taleplerini şöyle sıraladı:
“Erkek personellerin katlara giriş ve çıkışları kadınların mahremiyeti gözetilerek düzenlenmelidir, katlara çıkmadan önce anons yapılmalıdır.
Yurt binaları-bahçesi-çevresi ve yol güzergahı ışıklandırılsın. Kadın öğrenciler için güvenlik sorunu yaratan yurt çevrelerindeki metruk binalar denetlensin.
Tüm yurtlarda kadın öğrencilerin başvurulabileceği cinsel tacizi önleme birimleri kurulsun. Bu birimler yurt yönetimindeki kadınlardan ve kadın öğrencilerden oluşturulsun. Tüm asansörlerin bakım ve onarımları düzenli yapılmalı ve denetlenmeli.
Yurtlardaki güvenlik önlemleri (güvenlik personel sayısı kameralar) kadınların yaşam tarzına müdahale için değil kadınlara güvenli alanlar yaratmak için arttırılsın.
Yurtlarda her katın ders çalışma alanları kurulsun, mimarlık ve güzel sanatlar öğrencileri için uygun çalışma alanları oluşturulsun.
Ücretsiz ve yurdun her alanından erişilebilir altyapısı güçlü internet ağları kurulsun, şebeke sorunu kalıcı olarak çözülsün.
Çamaşırhanelerde, makine sayıları arttırılsın, haftanın her günü yıkama hakkı olsun. Temizlik ve hijyen malzemeleri yurt yönetimi tarafından sağlansın.”