Ahmet Taşgetiren: Şehitler için soru sormak günah değil
4 mins read

Ahmet Taşgetiren: Şehitler için soru sormak günah değil

Pençe Kilit Harekatında 12 askerin hayatını kaybetmesinin ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Milli Savunma Bakanı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bilgi vermesi gerektiğini belirtti. Bu çıkışı tepkiyle karşılanan Özel’e destek Karar yazarı Ahmet Taşgetiren’den geldi. Taşgetiren, demokratik ülkelerde Meclis’in hafife alınmayacağını belirtti, “Yoo, günah değil soru sormak… Meclis soru sorarsa, Meclis’in soru soracağı bilinirse, herkes üzerine aldığı sorumluluğu daha titiz yerine getirir.” diye yazdı.

Ahmet Taşgetiren’in “Şehitler için soru sormak günah değil” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Peki içerde ya da dışarda verilen mücadelede, herhangi bir komuta hatası olmuş olamaz mıydı? Daha iyi komuta yapılsaydı, birliklerin güvenliği daha iyi sağlansaydı, mücadele alanındaki şartlar doğru değerlendirilseydi de… bir Mehmetçik daha az kaybedilseydi.

Bu düşünülemez mi?

Diyelim şu üst bölgesi, daha güvenlikli bir yerde kurulsaydı, kontr – istihbarat daha sağlıklı olsaydı, üs, daha muhkem yapıda olsaydı, muhkem yapı gerçekleşmemişse, orada asker konuşlandırılmasaydı, mevsim şartları daha dikkatli gözetilseydi, mesela 1995’te yine Kuzey Irak’a ve kış şartlarında gerçekleştirilen, 64 askerimizi kaybettiğimiz ’Çelik Harekâtı’ndan yeterli ders alınsaydı….

Bütün bu ihtimaller ve belki de daha fazlası yapılsaydı da hiçbir Mehmetçiğimizin kanı dökülmeseydi…

Bu düşünülemez mi?

Bunu bütün ülkeler düşünür ve en az zayiat vermek için her türlü planlamayı yapar. Zayiat, bütün operasyonlarda olur, ama muhtemel yanlışlar da olur.

Ülkeler böyle büyük kayıplar söz konusu olduğunda, arkasını araştırırlar. Sorumlular hesap verir.

Biz, bazen bu tür işleri, ’Şehadet’in, ’vatan savvunması’nın kutsal atmosferinde hazmetmeye yöneliyoruz. Bu, sorumluluk sahiplerinin de işine geliyor. Çünkü hesap vermekten kurtuluyorlar.

Türkiye’de, bunların sorgulanma kademeleri kuşkusuz vardır. Asker içinde de bu kademeler vardır, yönetimin sivil ayağı da sorgulama yapabilir.

Ancak, Türkiye Büyük Millet Meclisi diye bir kurum da vardır. Savaşa da, sınır ötesi harekata da orada karar verilir. Kuzey Irak’a ya da Suriye’ye hareket kararları da oradan çıkmıştır.

TBMM’nin, diyelim, 20 aydan beri Kuzey Irak’ta sürdürülen Pençe – Kilit Harekâtında ne olup bittiğini, nasıl bir ortamda ve hangi siyasi hedeflere ulaşmak için mücadele verildiğini, elde edilen sonucun ne olduğunu ve son olarak 12 askerimizin neden şehit olduğunu sorması kadar tabii bir şey olmamalıdır.

Son durumda Meclis’te dört parti (Ak Parti, MHP, İyi Parti ve Saadet) terörü lanetleyen bir ortak bildiri yayınladı. CHP bu bildiriye imza atmadı. Ancak o da ayrı bir bildiri yayınladı ve o da terörü lanetledi.

Ancak CHP ve Genel Başkan Özgür Özel, bu defa farklı bir şey yaptı, TBMM’nin gerekirse kapalı bir toplantı yapmasını ve Milli Savunma Bakanı’nın oraya gelip Pençe – Kilit Harekâtı ve 12 askerin şehit olması ile bilgi vermesini istedi.

Normalde bu herhangi bir demokratik hukuk devleti için o kadar tabii bir hadise ki, ve bu, ülke güvenliği konusunda öylesine bir duyarlılık göstergesi ki, hemen bunun yapılması beklenir.

Yarın, Allah korusun, bir 12 şehit haberi daha gelse ne yapacak bu ülke?” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir