Öğleden sonra uykusunun faydası ortaya çıktı

Teksas Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, beynin analojik problem çözme yetisini inceleyen bir çalışma gerçekleştirdi. Bu yeti, beynimizin daha önce karşılaştığı benzer problemlerden öğrendiklerini yeni sorunlara uygulama becerisini ifade ediyor. Araştırmada, uyuyan kişilerin bu bilişsel süreçlerde daha başarılı olduğu tespit edildi.

Bilim insanları, araştırma sonuçlarını değerlendirirken, “Bir sorun çözülemez gibi göründüğünde, ‘Üzerine yat ve düşün’ sözü bilimsel bir temele dayanıyor olabilir. Özellikle bu uyku REM evresini içeriyorsa,” ifadelerini kullandı.

NASIL BİR DENEY YAPILDI?

Çalışmaya 58 gönüllü katıldı. İlk olarak, katılımcılara bazı problem setleri gösterildi ve bu problemlerin çözümleri sunuldu. Daha sonra, aynı yöntemlerle çözülebilecek ancak çözüm ipucu verilmeyen ikinci bir problem seti sunuldu.

Bu aşamadan sonra, katılımcılar iki saatlik bir ara verdi. 28 kişi 110 dakikalık bir uyku uyurken, 30 kişi uyanık kalmaya devam etti. Uyuyan grubun REM uykusunda ne kadar vakit geçirdiği EEG başlıklarıyla ölçüldü.

Daha sonra, tüm katılımcılar tekrar teste tabi tutuldu. Özellikle ikinci setten çözemediği sorulara tekrar bakmaları istendi. Araştırmacılar, uyuyan grubun bu problemleri çözmede belirgin şekilde daha başarılı olduğunu keşfetti. Ayrıca, REM uykusunda daha fazla zaman geçiren kişilerin problem çözme başarı oranlarının daha yüksek olduğu tespit edildi.

PROBLEM ÇÖZME BECERİSİNİ ARTIRIYOR

Bu araştırma, REM uykusunun yaratıcı problem çözme becerilerini geliştirdiği ve zihinsel esnekliği artırdığı yönündeki önceki çalışmalarla uyum gösteriyor. Bilim insanları, REM uykusunun yeni bilgileri eski deneyimlerle bağdaştırarak zihinsel esneklik sağladığını düşünüyor.

Araştırmacılar, “REM uykusu, problem çözme sırasında farklı unsurların yeniden birleştirilmesini kolaylaştırabilir. Bu, özellikle yaratıcı problem çözme süreçlerinde kritik bir faktör olabilir” dedi.

Related Posts

Kabuğunu limonla kaynatıp içen yaşadı: Kolesterolden eser kalmayacak

Uzmanlara göre, bu karışım kolesterolü dengelemek isteyenlerin yeni gözdesi oldu. Kabuğunu limonla kaynatıp içmeniz yetiyor…

Bağırsak ve beyin nasıl birlikte çalışır, bu neden önemli?

Bağırsaklarımız ve beynimizin birbiriyle bağlantılı olduğunu biliyoruz, ancak bu bağlantı nasıl kuruluyor? Ve daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam için bu bağlantıyı geliştirmek mümkün mü?

Sahte bal tehlikesi: Gerçek ve sahteyi ayırt etmek için 3 yöntem

Bal, sofralarımızın vazgeçilmezi ve doğanın en değerli hediyelerinden biri, ancak son yıllarda taklit ve tağşiş ürünler artış gösteriyor. Uzmanlar, sahte ballarla gerçek balı ayırt etmenin sadece tadına bakarak mümkün olmadığını vurguluyor. Peki, gerçek bal nasıl anlaşılır? İşte, sahte balı tespit etmek için dikkat etmeniz gereken 3 altın kural ve güvenilir yöntemler…

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Kronik ağrılı hastalıklar kadınlarda daha fazla görülüyor

Türk Algoloji Derneği (Ağrı Derneği) Başkanı Prof. Dr. Gül Köknel Talu, “Diğer toplumlarda da olduğu gibi kronik ağrılı hastalıklar ülkemizde de kadınlarda daha sık görülüyor. Bunların içinde fibromiyalji yani yaygın kas ağrıları yine kadınlarda ve ülkemizde sık görülen kronik ağrı durumlarından biridir.” dedi.

Kahve tutkunlarına kötü haber: Sağlık sorunlarına yol açabilir

Almanya’dan uzmanlar, yüksek dozda kafein tüketiminin kalp ritim bozuklukları, yüksek tansiyon ve diğer ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini belirtti.