Ağrıyla başlıyor, krampla devam ediyor! Varis akciğerde pıhtıya neden oluyor

Varis Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Varis, kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktır ve her 5 kişiden 1’inde görülme olasılığı vardır. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Eyüp Murat Ökten, günümüz tıp teknolojisiyle varisin tedavi edilebilir olduğunu belirtiyor. Erken teşhis durumunda operasyon gerektirmeden modern tıp yöntemleriyle etkili bir şekilde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastalığın erken dönemlerinde ağrı, bacak damarlarında belirginleşme ve hafif şişlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Erken teşhis, hastalığın etkili bir şekilde tedavi edilmesine olanak tanır.

Her 5 Kişiden 1’ini Etkileyen Bir Sorun

Varis, ülkemizde görülme oranı yüzde 20 olup her 5 kişiden 1’ini etkileyen yaygın bir sorundur. Özellikle pandemi dönemiyle birlikte hareketsizlik arttıkça varis görülme sıklığı da artmaktadır. Kadınlarda hormonel değişimler, hamilelik, doğum kontrol ilaçları kullanımı ve genetik yatkınlık varis oluşumuna neden olabilen faktörler arasında yer almaktadır. Risk etkenleri arasında yaş, genetik faktörler, hamilelik, obezite, hareketsizlik ve uzun süre ayakta durma da bulunmaktadır.

Ağrı ve Kramplarla Başlayan Varis

Varis hastalığı, toplardamarlarda genişleme ve kirli kan akışında bozulma ile damarların belirgin ve kıvrımlı bir görünüm almasıyla kendini gösterir. Başlangıçta sadece görüntü rahatsızlığı yaratan varis ilerledikçe ağrı ve kramplara neden olabilmektedir. Ağrı genellikle bacaklarda şişlikler, ödem, kaşıntı, yanma hissi, merdiven çıkarken zorlanma ve bacak krampları ile birlikte ortaya çıkar. Varis belirtilerinde hafifletici tedavilerin yanı sıra ileri aşamalarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir

Varis, sadece estetik bir sorun olarak düşünülmemelidir. Tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İlerleyen vakalarda ciddi kanamalar ve akciğer atardamarına pıhtı kaçması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Varisten kurtulmanın mümkün olduğunu belirten uzmanlar, erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile hastalığın kontrol altına alınabileceğini söylüyorlar.

Hayat Tarzı Değişiklikleri ve Düzenli Kontroller

Varis tedavisi sonrasında hastaların hayat tarzlarını değiştirmeleri ve düzenli kontrolleri ihmal etmemeleri önemlidir. Sporun hayatlarının bir parçası haline gelmesi, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaları tedavinin başarısını artırabilir. Varis tedavisi, hastanın yaşam kalitesini arttırmayı hedeflerken, ilerleyen komplikasyonları önlemeye yönelik önlemler de içermektedir.

Related Posts

Çay ve kahve tiryakilerine uyarı

Prof. Dr. Levent Öztürk, artan su ihtiyacının, çay veya kahveden karşılanabileceği düşüncesinin hatalı olduğunu söyledi.

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

İşkolik Olup Olmadığımızı Nasıl Anlarız?

İşkolik misiniz, yoksa tükenmek üzere misiniz?  İşkoliklik ve tükenmişlik sendromunun birbirinden farklı kavramlar.

40 yaşını aşanlarda göz kapağı estetiği artıyor

Göz kapağı estetiği ameliyatının 40 yaş üzerindeki bireylerde daha çok görüldüğünü, ancak bazı kişilerde genç yaşlarda da doğuştan gelen sarkmalar nedeniyle benzer operasyonların yapılabildiğini vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Didem Serin, her hastaya aynı operasyonun uygulanmasının doğru olmayacağını ifade etti.

İzmir’de hava kirliliği felaket boyutunda: Her nefeste 5 kat fazla zehir!

İzmir’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların çok üzerinde hava kirliliği tespit edildi.

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir