Allianz İklim Krizi ve Kurumsal Değerleme Raporu 2025

Allianz İklim Krizi ve Kurumsal Değerleme Raporu 2025: 

 

İş dünyası iklim krizinin artan etkilerini 

proaktif risk yönetimi ile azaltabilir

 

Dünyanın güçlü sigorta şirketlerinden Allianz, yayımladığı son raporla iklim krizinin çok yönlü etkileriyle karşı karşıya kalan iş dünyasını yeni dönemde nelerin beklediğini mercek altına alıyor. Raporda özellikle gayrimenkul, otomotiv, tarım, enerji ve ağır sanayi sektörlerinin yeni standartlar, düzenlemeler ve hızlı teknolojik değişimlerin etkisiyle daha kırılgan hale geldiğine işaret ediliyor ve yatırımcılara hızla büyüyen yeşil ekonominin sunduğu fırsatlardan yararlanmaları tavsiye ediliyor.

 

Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden Allianz, iş dünyasının önümüzdeki dönemde daha çok yüzleşmek durumunda kalacağı iklim krizinin çok yönlü etkilerini analiz ettiği yeni raporunu yayımladı. İklim Krizi ve Kurumsal Değerleme Raporu’na göre, yatırımcılar günümüzde hem sürdürülebilir ekonomiye geçiş sürecinden hem de iklim olaylarının artan fiziksel etkilerinden kaynaklanan risklerle karşı karşıya. Döngüsel ekonomiye geçiş sürecinde hızlı politika değişiklikleri, teknolojik yenilikler ve değişen piyasa davranışları gibi riskler varken, fiziksel riskler arasında aşırı hava olaylarının, yükselen deniz seviyelerinin, uzun süreli kuraklıkların veya üretkenlik kayıplarının yıkıcı etkileri gösteriliyor. Bu risklerin bir araya gelmesi ise varlıkların değer kaybını hızlandırarak şirketlerin dayanıklılığını azaltıyor ve iş sürekliliğini tehdit ediyor.

 

Gayrimenkul, tarım ve otomotiv sektörü daha savunmasız

Allianz’ın analizlerine göre gayrimenkul, otomotiv, tarım ve ağır sanayi sektörleri, daha sıkı enerji standartları, hızlı teknolojik gelişmeler ve çeşitli düzenlemeler nedeniyle giderek daha savunmasız hale geliyor. Raporda genel olarak, teknoloji ve sağlık sektörlerinin hem ABD’de hem de Avrupa’da tüm iklim geçiş senaryolarında dayanıklılık gösterdiğini, enerji sektörünün ise artan operasyonel maliyetler ve sıkı düzenlemeler nedeniyle artan bir kırılganlıkla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Av­rupa’da yapılan değerlendirmelere göre, gayrimenkul sektöründe şirket değerle­melerinde yüzde 40’a varan kayıplar öngö­rülüyor. Buna göre iş dünyasının sadece kârlılık açısından değil, güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından da yeni bir döneme hazırlanmasının elzem olduğunun altı çiziliyor.

 

Kapsamlı risk analizleri uzun vadede direnci artırıyor

Allianz’ın değerlendirmelerine göre, iklim krizinin etkisini artırdığı günümüzde yatırımcıların uzun vadeli portföy değerini korumak için proaktif risk yönetimi yapması gerekiyor. Kapsamlı senaryo analizleriyle belirlenen uygulanabilir stratejilerin erken benimsenmesi, yatırımcıların varlık kaybı risklerini azaltmalarına yardımcı olabilir. Raporda; yatırımcıların portföylerini iklim politikalarına ve piyasa dinamiklerine hızla yanıt verecek şekilde konumlandırarak hem potansiyel kayıpları sınırlayabileceğine hem de büyüyen yeşil ekonominin sunduğu fırsatlardan yararlanabileceğine dikkat çekiliyor. Özellikle “Net Sıfır 2050” senaryosu, birçok sektör için değerlemelerde geçiş sürecinde kayıplara yol açsa da uzun vadede ekono­mik dayanıklılık sağlıyor. Sağlık ve zorunlu tüketim malları gibi sektörler de uzun vadede direncini artırarak daha sağlam bir konumda yer alacak sektörler olarak öne çıkıyor.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (14.05.2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 5 milyon 306 bin 627 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 4 milyon 895 bin 330 lira olarak açıklandı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları: Dolar/TL güne nasıl başladı?

İstanbul serbest piyasada dolar 38,7840 liradan, euro 43,4280 liradan güne başladı. Serbest piyasada 38,7820 liradan alınan dolar, 38,7840 liradan satılıyor. 43,4260 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 43,4280 lira olarak belirlendi. Dün doların …

Emekliye ikramiye zammı TBMM’de: Maaşlar da artacak

Milyonlarca emeklinin maaş ve ikramiyelerine zam yapılması yönünde teklif TBMM’ye sunuldu. Söz konusu teklifle açlık sınırının altında maaş alan emeklilerin ekonomik durumlarını iyileştirek hedefleniyor. En düşük emekli aylığının ve emekliye verilen …

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD’da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuşuyor.

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …