Altından çok kazandırıyor! Zirve değişti. Aylar sonra bir ilk…

Altın, Mayıs Ayında Mevduat Faizine Geçti

Son dönemlerde aylık getiri şampiyonu olan altın, mayıs ayında mevduat faizine geçiş yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayı verilerine göre, aylık en yüksek reel getiri yüzde 1.8 ile mevduat faizlerinde gerçekleşti. Nisanda yüzde 8.54 reel getiri sağlayan külçe altın ise mayısta bu oranı yüzde 1.74’e düşürdü.

Öte yandan, mevduat faizlerinin yıllık enflasyondan arındırılmış reel getirisi ise yüzde 5.83 olarak kayıtlara geçti.

Altının Zirvedeki Yeri Son Buldu

Son bir yıldır hem aylık hem yıllık bazda yatırım araçları arasında altın, en yüksek reel getiriyi sağlayan isim olarak öne çıkıyordu. Ancak mayıs ayı verileri, altının aylık getiri liderliğinin yerini mevduat faizine bıraktığını gösterdi. TÜİK’in yayımladığı rapora göre, nisanda TÜFE ile düzeltilmiş aylık yüzde 8.5 reel getiri sunan külçe altın, mayısta yüzde 1.74’e geriledi.

Mevduat Faizi Mayıs Ayında Şampiyon Oldu

Mayıs ayında reel getiri bakımından TÜFE bazında en yüksek oran yüzde 1.8 ile mevduat faizlerinde gerçekleşti. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) bazında ise mevduat faizi yüzde 0.86 reel getiri sağladı.

Borsa, Yatırımcısına Kaybettirdi

Yatırım araçları içinde mayıs ayında en kötü performansı gösteren BIST 100 endeksi oldu. TÜFE bazında yüzde 1.53, Yİ-ÜFE bazında ise yüzde 2.44 oranında yatırımcısına kaybettirdi. Dövizde ise dolar ve euro hafif pozitif reel getiriler sunarken, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) nispeten düşük ama pozitif getiri sağladı.

Altın, Yatırımcıların Favorisi Olmaya Devam Ediyor

Külçe altın, mayıs ayında üç aylık ve altı aylık dönemlerde yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Üç aylık bazda TÜFE ile düzeltilmiş getirisi yüzde 13, Yİ-ÜFE ile düzeltilmiş getirisi ise yüzde 12.83 olarak kayıtlara geçti. Altı aylık değerlendirmede ise bu oranlar sırasıyla yüzde 16.85 ve yüzde 19.84 olarak gerçekleşti.

Yıllık Performansta Altın Zirveyi Bırakmadı

Mayıs ayı itibarıyla yıllık bazda külçe altın, TÜFE’ye göre yüzde 24.87, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 37.32 reel getiri ile yatırımcılarına en yüksek kazancı sundu. Böylece, yılın tamamında da altın yatırımcılar için en kârlı yatırım araçlarından biri olmayı sürdürdü.

Related Posts

Borsa güne nasıl başladı? (30 Haziran 2025)

Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,12 değer kazanarak 9.404,89 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 47,97 puan ve yüzde 0,51 artışla 9.452,86 puana çıktı …

Spot piyasada elektrik fiyatları (26 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 110 artarak 1 milyar 845 milyon 499 bin 129 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 19.00-21.00 …

Dev şirket 22 milyara yarın satışa çıkıyor

2016 yılında FETÖ/PDY soruşturması kapsamında yönetimi kayyıma devredilen HES Kablo, 22 Mayıs 2025 tarihli Resmi Gazete kararı ile satışa çıkarılmıştı. Mülkiyeti Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) ait olan şirket için yapılacak ihalede 22 …

Ziraat Bankası Genel Müdürü, faiz indirimi için tarih verdi

Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Temmuz’da gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından anlamlı bir faiz indirimi kararı çıkmasını beklediğini açıkladı.

İlaç devi halka arza hazırlanıyor

Hong Kong borsasında işlem gören ilaç şirketi China Medical System CMS, Güneydoğu Asya’daki genişleme stratejisinin bir parçası olarak temmuz ayında Singapur Borsası SGX ana pazarında ikincil halka arz yapmayı planlıyor. Şirket, Çin’deki ilaç …

Tükiye’nin toplam petrol ithalatı yüzde 2,2 arttı

Nisan ayında Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı geçen yıla göre yüzde 2,2 artarak 4 milyon 291 bin 488 tona yükseldi.