Arkeologları şaşırtan tarihi keşif: 7.275 yıllık ahşap kuyu

Çek Cumhuriyeti’nde Keşfedilen 7.275 Yıllık Ahşap Kuyu Bilim Dünyasını Şaşırtıyor

Arkeologlar, Çek Cumhuriyeti’nde bulunan 7.275 yıllık ahşap kuyunun, tarihin en eski ahşap yapılarından biri olabileceğini düşünüyor. Ahşap kuyu, ilk bakışta çürümüş bir kalas yığını gibi görünse de, yapılan dendrokronolojik analizler sayesinde kuyunun yaşının belirlenmesi bilim dünyasında büyük şaşkınlık yarattı.

Bilim insanları, ağaç halkası tarihleme yöntemiyle, kuyunun yapımında kullanılan meşe ağacının yaklaşık MÖ 5255 – 5266 yıllarında kesildiğini ortaya koydu. Bu bulgu, kuyunun günümüze kadar ulaşan en eski ahşap yapı olabileceğini gösteriyor.

2018 yılında Çek Cumhuriyeti’nde D35 otoyolu inşaatı sırasında Ostrov kasabasında keşfedilen kuyunun içinde bulunan seramik kalıntıları, alanın Erken Neolitik Döneme ait olduğunu doğrulamış olsa da, yakınlarda yerleşim izlerine rastlanmamıştır.

Yakın çevrede yerleşim izlerinin bulunmaması, kuyunun farklı uzak yerleşimler tarafından kullanılmış olabileceği ihtimalini güçlendiriyor. Kuyunun günümüze kadar neden bu kadar iyi korunduğu ise, uzun yıllar su altında kalmasına bağlanıyor.

Bu keşfi dikkat çekici yapan nokta, 7.000 yıl öncesine kadar gelişmiş mühendislik tekniklerinin nasıl kullanıldığını göstermesidir. Tarımın yaklaşık 6.000 yıl önce Sümerler tarafından geliştirildiği düşünülürken, bu kadar eski bir dönemde böylesine detaylı bir ahşap yapının inşa edilmiş olması bilim dünyasında şaşkınlık yaratıyor.

Bilim insanları, şu açıklamayı yapıyor: “Bu kuyunun yapısı olağanüstü çünkü içinde Tunç Çağı, Demir Çağı ve hatta Roma Dönemi’nde kullanılan inşaat tekniklerinin izlerini taşıyor. İlkel aletlerle bu kadar hassas ahşap işçiliğinin yapılabildiğini tahmin etmiyorduk.

Bu ahşap kuyu, insanlığın mühendislik becerilerinin çok daha erken dönemlerde gelişmiş olabileceğini gösteriyor. Yapılan analizler, erken toplumların sadece taş, kemik, boynuz veya tahtadan yapılmış aletlerle bile ileri düzeyde yapı inşa edebildiğine dair güçlü kanıtlar sunuyor.

Related Posts

Alzheimer’a virüsler mi yol açıyor?

On yıllardır Alzheimer hastalığının potansiyel nedenleri ve tedavisi üzerinde çalışan Prof. Ruth Itzhaki, dünya çapında yaklaşık 57 milyon insanı etkileyen bu sorunu çözmek için bir atılım arayışında.

WhatsApp sohbette karmaşa devrini kapatıyor…O mesajlara erişmek daha kolay!

Gün içerisinde iletişimde kalabilmek adına sıklıkla kullandığımız uygulamalardan biri de WhatsApp. Gelişen teknoloji ile birlikte kullanıcılarına daha keyifli bir deneyim sunmak isteyen uygulama iOS için yayınladığı yeni bir Beta sürümünde dikkat …

Çin dünyanın en büyük pelton türbinleri tanıttı

Çin merkezli Harbin Electric, dünyanın en büyük Pelton türbinlerini tanıttı. Her biri 500 megawatt gücünde olan bu dev türbinlerin çapı 6,2 metre, ağırlığı ise 88 ton. Önceki benzer türbinler maksimum 300 megawatt üretirken, bu yeni nesil makineler …

Tesla’nın liderliği sona erdi: En çok satan otomobil belli oldu

Haber Girişi (Lider Paragraf): Küresel otomobil pazarının zirvesinde şaşırtan bir değişiklik yaşandı. Tesla Model Y, 2023’te ulaştığı “dünyanın en çok satan otomobili” unvanını bu yıl koruyamadı.

Nvidia, Apple’ı geride bıraktı: 4 trilyon dolar sınırına ulaştı

Yapay zekâ çiplerine olan yoğun talep Nvidia’yı rekor üstüne rekor kırmaya taşıyor. Şirketin piyasa değeri geçtiğimiz Perşembe günü gün içi işlemlerde 3.92 trilyon dolara ulaşarak tarihî bir eşiğe geldi.

Büyük kayıp! Renault’a Nissan şoku

Fransız otomobil üreticisi Renault, Nissan’daki hisselerini muhasebeleştirme şeklini değiştirerek 9,5 milyar euroluk nakit dışı zarar açıkladı. Şirketin bu karar, 2025 mali yılının ilk yarısındaki kazançlarını etkileyecek.