Cuma namazı saat kaçta kılınacak 9 Mayıs 2025 | ?Diyanet cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir ve il il belli oldu! Cuma namazı kaçta kılınacak, ne kadar sürer? Cuma namazı kaç rekat, nasıl kılınır?

“`html

9 Mayıs 2025 tarihinde Cuma namazı saat kaçta kılınacak? Bu önemli soru, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesinde cevap buldu. İbadetlerini gerçekleştirmek için camilere gidecek olan Müslümanlar, bu haftaki Cuma namazı saatlerine büyük bir ilgi gösterdi. Diyanet’in belirlediği namaz vakitlerine göre, Cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir gibi çeşitli illerde farklı zamanlarda olacak. Tüm ilere özel Cuma namazı saatlerini Diyanet’in resmi internet sayfasından öğrenmek mümkün. Ayrıca hurriyet.com.tr üzerinden de il il Cuma namazı saatlerini görüntüleyebilirsiniz. Peki, Cuma namazı için belirlenen saat nedir ve nasıl kılınır? İşte, 9 Mayıs 2025 tarihindeki Cuma namazı saatleri ve detayları.

9 MAYIS 2025 CUMA NAMAZI SAATLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “namazvakitleri.diyanet.gov.tr” adresinde 9 Mayıs 2025 Cuma namazı saatleri il il yayınlandı. Bu hafta Cuma namazı saatleri şu şekildedir:

  • İSTANBUL: 13:06
  • ANKARA: 12:50
  • İZMİR: 13:13

Tüm Türkiye’deki 81 il için Cuma namazı saatlerine ulaşmak için buraya tıklayın.

CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?

Cuma namazı farz olarak iki rekâttır. Bunun yanı sıra, farzdan önce dört rekât ve sonrasında dört rekât olmak üzere toplam sekiz rekât sünnet bulunmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269). Ayrıca İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre, farzdan sonra kılınacak sünnetten oluşan toplam altı rekât olarak ifade edilmektedir. Bu görüş, Hz. Ali’den aktarılmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, Cuma namazının kılınışı aşağıdaki gibidir;

1. Öğle ezanı okunduktan sonra ilk olarak dört rekât Cum’a namazının sünneti kılınır.
2. Niyet edilirken:

“Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya.”

Bu namaz, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. İlk rekâtta Sübhaneke okunur, ardından Euzü-Besmele çekilir. Her rekâtta Fâtiha ve zamm-ı süre okunur. İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.

Son oturuşta ise:

Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur. Ardından cami içinde ikinci ezan okunur. İmam hutbe vermek üzere minbere çıkar. Hutbe sırasında cemaatin namaz kılması veya konuşması kesinlikle tahrimen mekruhdur. Hutbe sırasında hatîb duâ ederken, cemaat sessizce âmin der. Hutbenin bitiminde müezzin kamet getirir. Sonrasında, cemaat ile iki rekât Cuma namazının farzı kılınır. Bu namaz, sabah namazının farzı gibi yerine getirilir.

Niyet şu şekilde yapılır: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama.”

Ardından, dört rekât son sünneti kılmak için de niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya.”

Bu sünnet, o gün kılınan Cuma namazının sünneti gibi kılınır. Böylece, Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte tamamlanmış olur.

Daha sonra, iki rekat vaktin sünneti kılınır ve niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine.” Eğer Cuma namazı sahih olmazsa, bu on rekât da öğle namazı olarak kabul edilir. Bunu takiben Âyet-el-kürsi ve tesbihler okunarak duâ edilir.

CUMA NAMAZI NE KADAR SÜRER?

Cuma namazı genellikle 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Namazın süresi, katılan kişinin önceki namazları kılıp kılmadığına da bağlı olarak değişebilir.

CUMA NAMAZI FARZ MIDIR?

Cuma namazı, akıllı, erginlik çağına ulaşmış, sağlıklı, özgür ve yolcu olmayan Müslüman erkekler için farz kılınmıştır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolculuk yapanlar ve Cemaate katılamayacak derecede mazereti bulunanlar için Cuma namazı yükümlü değildir. Cuma namazını özürsüz terk edenler için tehditkâr ifadeler içeren hadisler, Cuma’nın önemini vurgulamakta ve mazeretsiz terk edenlerin ceza göreceğini bildirmektedir. Rasûlullah (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmuştur: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut Allah onların kalplerini mühürler.” (Müslim, Cum‘a, 40 [865]). Dolayısıyla, bu durumda, mazeretsiz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük bir günah işlemiş sayılmaktadır. Ancak, bu durumu inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; Cuma namazını üç kez terk etmek kişinin nikâhını düşürmez.

“`

Related Posts

Uzmanlar LGS sorularını değerlendirdi… ‘Geçmiş yıllara göre zor bir sınav’

 Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından  uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 15 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen ve sınavda ter döken adayların sınav sorunda yorumları farklılık gösteriyordu. Kimi soruları zor kimi kolay bulduğunu söyledi. Bazıları uzun paragraflardan şikayet ederken bazıları sınavının kolay geçtiğini ve iyi bir puan almayı umduğunu anlattı. Eğitim uzmanları ise testleri ders ders  değerlendirdi. Türkçe “LGS tarihinin en zor testi” olarak nitelendirildi. Uzmanların yorumlarına göre adayları matematik, İngilizce ve din kültürü ve ahlak bilgisi soruları da zorladı. Diğer yandan bu seneki LGS sınavı “kazanımları tam, çeldiricisi kuvvetli, geçmiş yıllara göre de zor bir sınav” olarak yorumlandı.

SON DPREMLER 12 HAZİRAN AFAD VE KANDİLLİ || İstanbul gece depremle sallandı! Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu? Kandilli ve AFAD son depremler listesi: Kütahya ve Manisa’da deprem!

Deprem mi oldu 12 Haziran 2025 AFAD ve Kandilli verileri ile takip ediliyor. Son dakika depremler AFAD ve Kandilli tablosu deprem kuşağında yer alan ülkemizde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Bu bağlamda özellikle “Son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?” sorusunun cevabı sıkça sorgulanıyor. Hemen belirtelim ki son depremler Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından anbean kaydediliyor. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? AFAD tarafından kaydedilen verilere göre saat 02.33’de kaydedilen verilere göre İstanbul’da 3,5 büyüklüğüne deprem meydana geldi. Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 12 Haziran listesi…

Adli Tatil ne zaman? 2025 Adli Tatil başlangıç ve bitiş tarihi belli oldu! İşte Adli Tatil takvimi

Adli tatil tarihi yaz aylarının gelişiyle birlikte özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında yargıda işi olanlar tarafından merak edilenler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Adli tatil süresince nöbetçi mahkemeler haricinde tüm yargılama faaliyetlerinin büyük kısmı duruyor. Bu nedenle dava tarihleri de Adli tatil sonrasına erteleniyor. Peki, 2024 Adli tatil ne zaman başlayacak? İşte merak edilen 2025 Adli tatil başlangıç ve bitiş tarihi…

PKK Tarafından Öldürülen Öğretmen Aybüke Yalçın Anıldı

PKK tarafından öldürülen Öğretmen Aybüke Yalçın, ölüm yıldönümünde anıldı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de bir mesaj yayımladı. 

KONYA BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 | 6 Haziran 2025 Konya Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak, ne zaman? Diyanet Konya Kurban Bayramı namazı saatleri!

Konya Kurban Bayramı namazı saat kaçta? Diyanet namaz vakitleri ile yanıt buldu. Bu yıl Kurban Bayramı 6 Haziran 2025 Cuma günü idrak edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı 2025 Konya Kurban Bayramı namazı saatini, namazvakitleri.diyanet.gov.tr’den yayınladı. Müslümanların bayram sabahı idrak edecekleri iki rekâtlık namaz olan bayram namazı 6 Haziran Cuma günü 81 ilde kılınacak. Diğer illerde olduğu gibi Konya’da da bayram namazı saatleri birkaç dakika farklılık gösterecek. Konya bayram namazı vakti öncesi, tüm camilerde bayram hutbesi okunacak. Peki, Konya’da bayram namazı ne zaman, kaçta kılınacak? İşte, 6 Haziran Konya Kurban Bayramı namazı saati 2025 ile ilgili Diyanet namaz vakitleri bilgisi.

Açık görüş nedir, ne zaman başlayacak, kimler yararlanabilir? Son dakika Kurban Bayramı açık görüş kararı! 2025 Kurban Bayramı cezaevi açık görüş tarihleri ve saatleri

2025 Kurban Bayramı’nda cezaevlerinde açık görüş heyecanı başlıyor. Adalet Bakanlığı, hükümlü ve tutukluların aileleriyle buluşmasını sağlayacak açık görüş müjdesini verdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hükümlü ve tutukluların ziyaret hakkı bulunan yakınlarıyla yapacakları görüşmelerin açık görüş olarak yapılmasına imkan sağlanacağını açıkladı. Peki, Cezaevi açık görüş nedir, kimler yararlanabilir? Kurban Bayramı açık görüş saatleri ve günleri açıklandı mı?