DEHB, yaşamı kısaltabilir mi? Yeni bulgular ortaya çıktı

DEHB Tanısı Alan Yetişkinlerin Yaşam Süresi Daha Kısa Olabilir

Birleşik Krallık’ta yapılan geniş kapsamlı araştırmaya göre, DEHB tanısı almış yetişkinlerin, tanısı olmayanlara göre ortalama 4,5 ila 11 yıl daha kısa yaşadığı ortaya çıktı. Bu bulgu, DEHB’li bireylerin sağlık hizmetlerine daha az erişebildiği ve ruh sağlığı sorunlarıyla karşılaşma riskinin daha yüksek olduğu gerçeğiyle ilişkilendirildi.

Neden DEHB’li Bireyler Daha Kısa Yaşıyor?

Araştırmacılar, erken ölümlerin arkasındaki sebepleri netleştirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Ancak DEHB’li bireylerin daha yüksek intihar riskine sahip oldukları ve sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklara daha yatkın oldukları bilinmektedir. Bu faktörler, yaşam süresini olumsuz etkileyen önemli risk unsurları arasında yer almaktadır.

Yapılan yeni araştırma, DEHB’nin yaşam süresi üzerindeki etkisini göstermesine rağmen bazı sınırlılıklara sahiptir. Çalışma, etnik köken ve sosyoekonomik durum gibi diğer önemli faktörleri tam olarak göz önünde bulundurmayabilir. Ayrıca, DEHB’nin diğer sağlık sorunlarıyla birlikte görülme sıklığı ve tedavinin etkisi gibi konular da araştırmanın kapsamı dışında kalabilmektedir.

Related Posts

İzmir’de hava kirliliği felaket boyutunda: Her nefeste 5 kat fazla zehir!

İzmir’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların çok üzerinde hava kirliliği tespit edildi.

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Aronya’nın kan şekerini dengelediği belirlendi

Aronya’nın kan şekerini dengelediği ve diyabet hastalarına iyi geldiği belirlendi.

Ağrıyla başlıyor, krampla devam ediyor! Varis akciğerde pıhtıya neden oluyor

Dinlenmeden sürdürülen mesailer, sürekli ayakta durmak, sigara içmek, dar ve sıkı kıyafetler giymek, aşırı kilo alımı, hareketsiz bir yaşam, hatta uzun süre sandalyede oturmak. Tüm bunlar, çağımızın sıradan alışkanlıkları gibi görünse de kişinin konforunu gitgide azaltan hatta akciğer atardamarında pıhtıya bile yol açabilen varis hastalığına zemin hazırlıyor.

Yiyecekleri az çiğneyen çocuklarda obezite daha sık görülüyor

Japonya’da yapılan araştırmaya göre az çiğneyen, hızlı ve ağzı doluyken yiyecek tüketen çocukların obeziteye yatkınlık gösterdiği tespit edildi.