İş Enerji, Ateş Çelik ortaklığıyla Türkiye’nin rüzgârını yerli teknolojiyle güçlendiriyor

İş Bankası Grubu, sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm vizyonuna sadık kalarak önemli bir yatırım adımı attı. Grubun iştiraklerinden İş Enerji liderliğinde, Temiz Enerji ve Atlas fonlarıyla Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) ana yatırımcısı olduğu Türkiye Yeşil Fonu, yerli rüzgâr türbini üreticisi Ateş Çelik ile ortak oldu.

Bu iş birliğiyle Türkiye’de rüzgâr enerji santrallerinin tamamı yerli üretim hedefleniyor. Aynı zamanda bu yatırım, Türkiye Yeşil Fonu’nun ilk yatırımı olma özelliğini taşıyor ve krediyle finanse edilen emisyon salımı azaltımına odaklanan ilk girişim sermayesi yatırım fonu olma özelliğini taşıyor.

45 MİLYON EURO YATIRIM

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, gerçekleştirilen ortaklığın toplamda 45 milyon Euro değerinde bir yatırımı kapsadığını duyurdu. Bu tutarın 20 milyon Euro’su Türkiye Yeşil Fonu tarafından, geri kalan 25 milyon Euro ise Maxis Girişim Sermayesi’nin yönettiği fonlar aracılığıyla sağlandı. Aran, “İş Enerji olarak Ateş Çelik’e yüzde 15 oranında ortak oluyoruz. Sürdürülebilirlik vizyonumuzun bir parçası olarak bu yatırımı hayata geçiriyoruz.” açıklamasında bulundu.

Türkiye Yeşil Fonu’nun Dünya Bankası tarafından sağlanan 155 milyon dolarlık kredinin daha fazla yatırımı çekmesi hedefleniyor. Aran, yerli yatırımcıların katılımıyla fon büyüklüğünün 400 milyon doları aşarak toplam yatırım etkisinin 2 milyar doları aşmasını umduklarını belirtti.

YERLİ ÜRETİME DESTEK

TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı açısından yenilenebilir ve temiz enerji yatırımlarının kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Türkiye Yeşil Fonu ile yeşil dönüşüm sürecindeki şirketleri sermaye yatırımı yoluyla destekliyoruz. Bu ilk yatırımla birlikte sürdürülebilir dönüşüme ciddi bir ivme kazandırıyoruz” dedi.

İHRACAT KAPASİTESİ ARTACAK

İş Enerji Genel Müdürü Yalçın Karadaş, Ateş Çelik ile yapılan iş birliğinin, yenilenebilir enerjiye verilen desteği bir adım öteye taşıdığını belirtti. Karadaş, “Yaklaşık 1.400 MW kurulu güce sahip projelerimizle 1 milyon kişinin elektrik ihtiyacına karşılık gelen bir kapasiteye ulaştık. Bu ortaklıkla yerli üretim kapasitesini artırarak Türkiye’nin net sıfır hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Ateş Çelik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan da “Bu ortaklık, ülkemizin temiz enerji kurulu gücünü artırmasında kritik rol oynayacak. Hedefimiz, ithal aksamların yerli üretimini artırarak, dünya pazarlarında daha rekabetçi bir konuma ulaşmak” açıklamasında bulundu.

DÜNYA BANKASI’NDAN DESTEK

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, anlaşmanın Türkiye’nin enerji güvenliğine katkıda bulunacak nitelikte olduğunu belirterek, “Böylesine yüksek katma değerli bir sanayi sektörünün gelişmesini dolaylı yoldan desteklemekten büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

TÜRKİYE’NİN LİDER ÜRETİCİSİ

2007 yılında kurulan ve 1.300’ü aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren Ateş Çelik, türbin kuleleri ve bağlantı elemanlarının yanı sıra 2018’den bu yana direkt-drive teknolojisine sahip jeneratör üretimi de yapıyor. Şu anda 1.500 MW kurulu güce hizmet verecek kapasiteye sahip olan şirket, dünya çapında önde gelen türbin üreticilerinin onaylı tedarikçisi konumunda.

Yeni iş birliği, Ateş Çelik’in ihracat kapasitesinin artırılmasını, yeni yatırımlar yapılmasını ve ithal aksamların yerli üretimle yer değiştirmesini hedefliyor. Bu girişim, Türkiye’nin yeşil enerji dönüşümünde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

Ankaralılara metro müjdesi! Bakan Uraloğlu: 2 aya kadar tamamlamış olacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara’nın değişen dinamiklerini ve imar yapısını da dikkate alarak yeniden oluşturdukları Esenboğa Metrosu’nun yeni projesini 2 aya kadar tamamlayacaklarını duyurdu.

Son dakika: En düşük emekli maaşını belirleyen madde Komisyon’dan geçti

En düşük emekli maaşının 16 bin 881 TL’ye yükseltilmesini öngören madde, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

En düşük emekli aylığı kesinleşti! İşte o rakam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,37 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 35,05 oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 16,67 …

Tesla’da işler kesat: Satışlar %60 azaldı

Alman Karayolu Trafik Kurumu KBA’nın verilerine göre Tesla, Haziran ayında Almanya’da 1.860 araç sattı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 60’lık ciddi bir gerilemeye işaret ediyor. 2025’in ilk yarısında ise Tesla satışları yüzde 58,2 …

İktidar doğalgaz fiyatlarında yüklü artış için temmuz ayını tercih etti: ‘Ücret’ ayarlı gaz zammı

İktidar doğalgaza yüklü zam yaptı. Zamanlama ise dikkat çekti. Zam için konutlarda doğalgaz kullanımının en az olduğu yaz ayları tercih edildi. Ayrıca zam temmuzda geldiği için de enflasyon üzerinden yılın ikinci yarısındaki memur maaşları, işçi ücretleri ve emekli aylıkları artışlarına bir etkisi olmayacak.

Borsa İstanbul ve altın rekora koşuyor

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftanın ortasında yükseliş ivmesini koruyarak günü 108,68 puan artışla 10.189,02 puandan tamamladı. Güne 10.103,74 puandan başlayan endeks, gün içinde 10.307,02 puana kadar tırmanarak yatırımcılara güçlü sinyaller …