Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Klima Kullanımı ve Sağlık İlişkisi

Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte klima kullanımı yaygınlaşıyor. Ancak uzmanlar, klimaların bilinçsiz kullanımının sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, klimaların havayı sürekli dolaştırarak havanın kalitesini bozabileceğini söylüyor. Klimaların sağlık açısından bazı riskler taşıdığını belirten Özlü, klimaların filtrelerinin düzenli olarak değiştirilmesi ve bakımının yapılmasının önemine değiniyor. Klimaların odadaki havayı sürekli dolaştırmasının, havanın kirli hale gelmesine ve zararlı gazların birikmesine neden olabileceğini vurguluyor.

‘Filtrelerin Düzenli Olarak Değiştirilmesi Gerekiyor’

Prof. Dr. Özlü, klima fanının doğrudan üzerinize gelmemesi ve fanı yukarıya doğrultmanın faydalı olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, odadaki sıcaklığın 21-24 derece arasında olmasının ideal olduğunu söylüyor. Klimaların odada nemlendirme yapması durumunda göz, burun ve ağızda tahrişlere neden olabileceğini belirten Özlü, klimaların bakımının düzenli olarak yapılması gerektiğini vurguluyor.

‘Ani Soğutma Yapılmamalı’

Prof. Dr. Tevfik Özlü, ani ısı değişimlerinin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Isıyı kademeli olarak düşürmenin faydalı olabileceğini söyleyen Özlü, kapalı ortamlardaki hava nedeniyle enfeksiyonların meydana gelebileceğini ve klimanın etkilerini boğazda yanma, burun tıkanıklığı ve öksürük gibi semptomlarla anlayabileceğimizi belirtiyor.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Aronya’nın kan şekerini dengelediği belirlendi

Aronya’nın kan şekerini dengelediği ve diyabet hastalarına iyi geldiği belirlendi.

Ağrıyla başlıyor, krampla devam ediyor! Varis akciğerde pıhtıya neden oluyor

Dinlenmeden sürdürülen mesailer, sürekli ayakta durmak, sigara içmek, dar ve sıkı kıyafetler giymek, aşırı kilo alımı, hareketsiz bir yaşam, hatta uzun süre sandalyede oturmak. Tüm bunlar, çağımızın sıradan alışkanlıkları gibi görünse de kişinin konforunu gitgide azaltan hatta akciğer atardamarında pıhtıya bile yol açabilen varis hastalığına zemin hazırlıyor.

Yiyecekleri az çiğneyen çocuklarda obezite daha sık görülüyor

Japonya’da yapılan araştırmaya göre az çiğneyen, hızlı ve ağzı doluyken yiyecek tüketen çocukların obeziteye yatkınlık gösterdiği tespit edildi.

Yaza hazırlık: Kilo vermede yapılan en büyük hatalar!

Yaz aylarına yaklaşırken hızlı kilo verme arayışına girenlere uzman uyarısı. Doç. Dr. Merve Bayram, çok düşük kalorili diyetlerin ve detoks uygulamalarının sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti ve sağlıklı kilo kaybı için dengeli beslenme ve yeterli fiziksel aktivitenin önemini vurguladı.

Uzmanı uyardı: ‘Fazla beslenme bebeklerde reflüye neden olabilir’

Bebeklerde reflünün çoğu zaman fizyolojik bir durum olduğunu ve sindirim sistemi olgunlaştıkça genellikle 12–18 ay içinde kendiliğinden geçtiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Ömer Çetin, “Bebeklerde beslenme alışkanlıkları, reflünün ortaya çıkmasında veya şiddetlenmesinde önemli rol oynar. Uygun olmayan beslenme yöntemleri mide basıncını artırarak mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını kolaylaştırabilir. Bebeklerin mideleri küçük olduğu için fazla beslenmeleri durumunda mide basıncı artar ve reflü olabilir” dedi.