Mısır üreticilerinin maliyet ve su krizi isyanı: Her şey çiftçinin aleyhine

Nazilli’deki Çiftçiler, Silajlık Mısır Üretiminden Yeterli Gelir Elde Edemiyor

Aydın’ın Nazilli ilçesinde silajlık mısır üretimi yapan çiftçiler, artan girdi maliyetleri, su sıkıntısı ve satış zorlukları nedeniyle üretimden yeterli gelir elde edemediklerini ifade ediyor. İbrahim Yazıcı, sebze üretiminden beklediği verimi alamayınca 27,5 dekarlık alanda silajlık mısır ekmeye yöneldiğini belirtti.

Dışarıdan Kontrolsüz İthalat Yapılmamalı

Yazıcı, dekar başına 2 bin TL’ye ulaşan maliyetlere dikkat çekerek, “Bu tarlada ton başına maliyet 2 bin lira. Tonunu 2,5 – 3 bin liraya satarsak ancak kâr ediyoruz ama hayvancılık yapanların da alım gücü yok” dedi. İbrahim Yazıcı, sulama ücretlerinin yüksekliğinden şikâyet ederek, “Devlet yer altı suyunu kendi malı sayıp dekarda 500 lira su parası alıyor. Bu sadece Aydın’da uygulanıyor, Konya gibi bölgelere alınmıyor. Ovada su yok, kanallar boş. Yoncalar yandı, darılar kurumaya başladı. Su olmadan tarım olmaz. Çiftçi düşman değil, bu ülkenin temel taşı. Dışarıdan kontrolsüz ithalat yapılmamalı. Kendi ürünümüz para etmezse tarım da biter” diye konuştu.

Pamuk Bitti Mısır da Bitiyor

Bir diğer üretici Güray Küçüksavran da artan ilaç, gübre ve işçilik masraflarına dikkat çekti. Küçüksavran, “Silajlık mısır yapıyoruz çünkü dane mısır için yeterli su yok fakat fiyatlar da belirsiz. Bu şartlarda üretim yapmak giderek zorlaşıyor. Devlet mısırı dışarıdan ithal ediyor, bu da iç piyasada fiyatları düşürüyor. Devlet çiftçiye önem vermeli. Gıda üretimi biterse ülke büyük sıkıntı yaşar” dedi.

Ethem Aydoğdu, özellikle su ücretlendirmelerinin üretici aleyhine olduğunu belirterek, “Artezyen kuyusu için zaten büyük yatırım yapılıyor. Bir de dekara 500 lira su parası almak çiftçiye yük” diye konuştu. Aydoğdu, bölgenin bir zamanlar pamukla geçindiğini ancak artık pamuk üretiminin sürdürülemez hale geldiğini belirterek, “Her şey çiftçinin aleyhine. Pamuk primi dört yıldır aynı. Fiyatlar artmıyor. Böyle giderse seneye ovada pamuk kalmaz. Bu bölgenin kaderi değişiyor. Mesela yeni bir kanun çıktı şimdi de zeytinliklerle uğraşıyorlar” şeklinde konuştu.

Related Posts

Ankaralılara metro müjdesi! Bakan Uraloğlu: 2 aya kadar tamamlamış olacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara’nın değişen dinamiklerini ve imar yapısını da dikkate alarak yeniden oluşturdukları Esenboğa Metrosu’nun yeni projesini 2 aya kadar tamamlayacaklarını duyurdu.

Son dakika: En düşük emekli maaşını belirleyen madde Komisyon’dan geçti

En düşük emekli maaşının 16 bin 881 TL’ye yükseltilmesini öngören madde, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

En düşük emekli aylığı kesinleşti! İşte o rakam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,37 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 35,05 oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 16,67 …

Tesla’da işler kesat: Satışlar %60 azaldı

Alman Karayolu Trafik Kurumu KBA’nın verilerine göre Tesla, Haziran ayında Almanya’da 1.860 araç sattı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 60’lık ciddi bir gerilemeye işaret ediyor. 2025’in ilk yarısında ise Tesla satışları yüzde 58,2 …

İktidar doğalgaz fiyatlarında yüklü artış için temmuz ayını tercih etti: ‘Ücret’ ayarlı gaz zammı

İktidar doğalgaza yüklü zam yaptı. Zamanlama ise dikkat çekti. Zam için konutlarda doğalgaz kullanımının en az olduğu yaz ayları tercih edildi. Ayrıca zam temmuzda geldiği için de enflasyon üzerinden yılın ikinci yarısındaki memur maaşları, işçi ücretleri ve emekli aylıkları artışlarına bir etkisi olmayacak.

Borsa İstanbul ve altın rekora koşuyor

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftanın ortasında yükseliş ivmesini koruyarak günü 108,68 puan artışla 10.189,02 puandan tamamladı. Güne 10.103,74 puandan başlayan endeks, gün içinde 10.307,02 puana kadar tırmanarak yatırımcılara güçlü sinyaller …