Sağlıklı yaşamın sırrı: Ekşi mayalı ekmek ve tarhana

Fermente Gıdalar ve Probiyotikler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar!

Probiyotikler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Özbek, ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi geleneksel gıdaların sağlıklı beslenmedeki önemine değindi. Prof. Dr. Özbek, bu ürünlerin probiyotik içerdiği yönündeki yaygın yanılgıya şu şekilde açıklık getirdi:

“Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi ürünlerin aslında probiyotik içerdiği düşüncesi doğru değildir. Bu gıdalar pişirilirken probiyotik özellik taşıyan mikroorganizmalar ölür. Dolayısıyla bu gıdaları tüketerek doğrudan probiyotik almak mümkün değildir.”

‘Doğrudan Faydalı Maddeler Ortaya Çıkar’

Doğrudan probiyotik alınmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Özbek, şu açıklamalarda bulundu:

“Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi fermantasyonla üretilen gıdalar, pişirme esnasında probiyotik bakteriler kaybolsa da, fermantasyon sürecinde sağlığımıza faydalı biyolojik bileşikler oluşur. Bu bileşikler, vücudumuz için faydalı olmanın yanı sıra bağırsak sağlığımızı destekleyici özelliklere sahiptir. Bu yüzden bu tür geleneksel gıdalar, sindirim sistemi ve genel sağlık açısından dolaylı yoldan fayda sağlar.”

‘Geleneksel Tarifler Günlük Beslenmede Önemli Yer Tutmalı’

Sağlığa katkısından bahseden Prof. Dr. Özbek, ekşi mayalı ekmek ve tarhananın geleneksel yöntemlerle hazırlandığında sağlıklı bir beslenme için kritik olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Özbek, “Bu gıdalar sindirim sistemine dost bir yapıya sahip olup, doğal fermantasyon süreci sayesinde bağışıklık sistemimize destek sağlar. Bu yüzden geleneksel tariflere sadık kalınarak hazırlanan ekşi mayalı ekmek ve tarhana, günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır” dedi.

‘Tüketime Dikkat Edilmesi Gereken Turşular’

Probiyotik bakterilerin turşularda bulunmadığını hatırlatan Prof. Dr. Özbek, şu bilgileri paylaştı:

“Probiyotikler genellikle fermente gıdalarda bulunur. Süt ve süt ürünleri gibi yiyeceklerde mevcuttur. Bu bakteriler, probiyotik özellikler taşıyan mikroorganizmaların gelişimine destek olan prebiyotik özelliklere sahip mikroorganizmalardır. Bu da turşunun gerçekten faydalı olduğunu gösterir. Ancak turşu tüketirken aşırıya kaçılmaması gerektiğini unutmamalıyız. Çünkü turşu yüksek tuz içeriğine sahiptir ve bu da mide kanseri riskini artırabilir.”

Son olarak, sağlıklı bir yaşam için fermente gıdaların bilinçli bir şekilde tüketilmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Özbek, bu ürünlerin sunduğu faydalardan yararlanmanın önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

İşkolik Olup Olmadığımızı Nasıl Anlarız?

İşkolik misiniz, yoksa tükenmek üzere misiniz?  İşkoliklik ve tükenmişlik sendromunun birbirinden farklı kavramlar.

40 yaşını aşanlarda göz kapağı estetiği artıyor

Göz kapağı estetiği ameliyatının 40 yaş üzerindeki bireylerde daha çok görüldüğünü, ancak bazı kişilerde genç yaşlarda da doğuştan gelen sarkmalar nedeniyle benzer operasyonların yapılabildiğini vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Didem Serin, her hastaya aynı operasyonun uygulanmasının doğru olmayacağını ifade etti.

İzmir’de hava kirliliği felaket boyutunda: Her nefeste 5 kat fazla zehir!

İzmir’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların çok üzerinde hava kirliliği tespit edildi.

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.