TÜİK açıkladı: Haziranda en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu!

Devlet İç Borçlanma Senetleri Yatırımcısına En Yüksek Aylık Reel Getiriyi Sağladı

TÜİK’in haziran ayı verilerine göre, en yüksek aylık reel getiri devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS) görüldü. Euro, mevduat faizi ve külçe altın da yatırımcısına getiri sağlarken, BIST 100 endeksi birçok dönemde en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

AYLIK DEĞERLENDİRMEDE DİBS ÖNE ÇIKTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları”na ilişkin haziran ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde, DİBS yatırımcısına aylık bazda yüzde 2,82 oranında reel getiri sağladı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile hesaplandığında ise bu oran yüzde 1,73 olarak kaydedildi.

Yİ-ÜFE’ye göre Euro yüzde 1,5, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,98 ve külçe altın yüzde 0,62 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; dolar yüzde 0,7 ve BIST 100 endeksi yüzde 2,16 oranında kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise Euro yüzde 2,59, mevduat faizi yüzde 2,06, külçe altın yüzde 1,71 ve dolar yüzde 0,36 oranında kazandırırken, BIST 100 endeksi yüzde 1,1 oranında kayba yol açtı.

ÜÇ AYLIK DÖNEMDE EN YÜKSEK GETİRİ KÜLÇE ALTINDA

Üç aylık değerlendirmede külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,35, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 12,33 oranında reel getiri sağlayarak en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 14,03, TÜFE’ye göre ise yüzde 12,49 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

ALTIN 6 AYLIK PERFORMANSTA DA ZİRVEDE YER ALDI

Altı aylık getirilere bakıldığında, külçe altın yatırımcısına Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 22,37, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 21,37 oranında reel kazanç sağladı. Bu dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 18,29, TÜFE’ye göre yüzde 18,96 oranında kayıp yaşattı.

YILLIK VERİLERE GÖRE ALTIN AÇIK ARA LİDER

Yıllık değerlendirmede külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 40,31, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 29,29 oranıyla yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sunan araç oldu.

Mevduat faizi (brüt), Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 14,41, Euro yüzde 4,31 ve DİBS yüzde 0,16 oranında getiri sağladı. Öte yandan, dolar yüzde 2,62, BIST 100 endeksi ise yüzde 27,81 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE’ye göre ise mevduat faizi yüzde 5,43 oranında getiri sağlarken, Euro yüzde 3,87, DİBS yüzde 7,7, dolar yüzde 10,26 ve BIST 100 endeksi yüzde 33,48 oranında kayıp yaşattı.

Related Posts

İslam Memiş altının yükseleceği tarihi açıkladı! “Alım fırsatı diyerek” tüyoyu verdi

Yılın ilk yarısında hem ons hem gram altın bazında kazandıran yatırım aracının son 3 aydır “dinlenme” sürecinde olduğunu belirten Memiş, bu dönemin yakında sona ereceğini ve yatırımcılar için yeni bir alım fırsatının doğabileceğini söyledi. Hem …

Ankaralılara metro müjdesi! Bakan Uraloğlu: 2 aya kadar tamamlamış olacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara’nın değişen dinamiklerini ve imar yapısını da dikkate alarak yeniden oluşturdukları Esenboğa Metrosu’nun yeni projesini 2 aya kadar tamamlayacaklarını duyurdu.

Son dakika: En düşük emekli maaşını belirleyen madde Komisyon’dan geçti

En düşük emekli maaşının 16 bin 881 TL’ye yükseltilmesini öngören madde, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

En düşük emekli aylığı kesinleşti! İşte o rakam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,37 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 35,05 oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 16,67 …

Tesla’da işler kesat: Satışlar %60 azaldı

Alman Karayolu Trafik Kurumu KBA’nın verilerine göre Tesla, Haziran ayında Almanya’da 1.860 araç sattı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 60’lık ciddi bir gerilemeye işaret ediyor. 2025’in ilk yarısında ise Tesla satışları yüzde 58,2 …

İktidar doğalgaz fiyatlarında yüklü artış için temmuz ayını tercih etti: ‘Ücret’ ayarlı gaz zammı

İktidar doğalgaza yüklü zam yaptı. Zamanlama ise dikkat çekti. Zam için konutlarda doğalgaz kullanımının en az olduğu yaz ayları tercih edildi. Ayrıca zam temmuzda geldiği için de enflasyon üzerinden yılın ikinci yarısındaki memur maaşları, işçi ücretleri ve emekli aylıkları artışlarına bir etkisi olmayacak.