Türkiye’nin deniz dibi filosuna taze kan: DÖKER-1 gemisi denizle buluştu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Yeni DÖKER-1 Gemisi Denize İndirildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, denizdibi tarama faaliyetlerinde kullanılacak olan yeni DÖKER-1 gemisinin denize indirildiğini duyurdu. Bakan Uraloğlu, “750 metreküp taşıma kapasitesi, 7.5 knot hızı ve ortadan açılır yük boşaltma özelliği ile yeni gemimiz, denizdibi tarama kapasitemizi önemli ölçüde artıracak.” şeklinde konuştu.

Denize indirilen DÖKER-1 gemisinin, uzun dökü mesafelerinde sağlayacağı hız ve kapasite avantajı ile limanlarda, tersanelerde ve balıkçı barınaklarında yapılan tarama çalışmalarına hız kazandıracağını belirten Bakan Uraloğlu, ayrıca bin 700 metreküp kapasiteli emici tip yeni bir geminin inşa sürecinin de devam ettiğini aktardı.

38 Gemilik Filoya Yeni Takviye

Bakanlık bünyesinde Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda İstanbul, İzmir ve Samsun Denizdibi Tarama Başmühendislikleri tarafından yürütülen denizdibi tarama faaliyetlerinin hız kesmeden devam ettiğini kaydeden Uraloğlu, “Mevcut 38 deniz aracı ve yaklaşık 210 personelle 2024 yılında 730 bin metreküp denizdibi taraması gerçekleştirdik. Büyüyen liman ve tersane kapasiteleri ile balıkçı barınaklarının ihtiyaçlarına yanıt verebilmek adına çalışmalara devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili bir yarım ada olduğu göz önüne alındığında denizdibi tarama faaliyetlerinin, büyük kapasiteli gemilerin limanlara güvenli bir şekilde yanaşabilmesi ve mevcut limanların şartlarının iyileştirilmesi açısından önem taşıdığına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Denizdibi tarama faaliyetleri; sadece büyük gemilerin elleçleme yapabilmesi için değil, aynı zamanda gemi bakım-onarımları, yeni gemi inşa projeleri ve su yollarının emniyetli hale getirilmesi için de büyük önem taşıyor. Özellikle çevrenin, denizin ve kıyı şeridinin korunması, kıyı erozyonunun önlenmesi ve mevcut su derinliğinin muhafazası konularında bu çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürüyoruz.”

Bakan Uraloğlu, denizlerde yaşanan kirliliğin de denizdibi tarama faaliyetlerinin önemini artırdığını belirterek, “Bu faaliyetlerimizle hem çevreyi koruyor hem de Türkiye’nin deniz ticaretinde küresel rekabet gücünü artırıyoruz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Trump’ın ticaret resti sonrası Ford tahminlerini askıya aldı

Trump’ın ticaret resti sonrası Ford tahminlerini askıya aldı New York borsası, ABD yönetiminin tarifeleri ve ticaret müzakerelerine ilişkin belirsizliklerle günü düşüşle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, 300 puanın üzerinde değer kaybetti ve …

Türk Lirası 6 ayın en düşük seviyesinde!

Reel Efektif Döviz Kuru endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 1,55 puan azaldı. Böylelikle TL’nin reel değeri, geçen 6 ayın en düşük seviyesini gördü.

Marmarabirlik’te yeni dönem: Ali Yıldız başkan!

Dünyanın dev zeytin üreticisi Marmarabirlik yönetiminde kan değişimi yaşandı. Marmarabirlik’in Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğuna, Yönetim Kurulu kararıyla Ali Yıldız oturdu. Marmarabrlik’in yeni dönemindeki Yönetim Kurulu dağılımı şu şekilde …

İsviçre enflasyonunda durgunlaşma

İsviçre’de tüketici fiyatları Nisan ayında bir önceki yıla göre değişmeyerek ekonomistlerin yüzde 0.2 artış beklentisini boşa çıkardı. Mart ayında kaydedilen yüzde 0.3’lük artıştan sonra gelen bu sabit seviye, ülkede Mart 2021’den bu yana görülen en …

Enflasyon sıfıra indi!

İsviçre İstatistik Enstitüsü (FSO), Nisan 2025’e ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Ülkede yıllık enflasyon martta yüzde 0,3 seviyesindeyken, nisanda yüzde 0’a geriledi. Piyasa beklentisi ise enflasyonun yüzde 0,2’ye düşmesi …

5 buçuk yıl hapsi istenen TÜSİAD Başkanı Turan’ı ziyaret eden AKP’li Nihat Zeybekci: Onlar bizim dostumuzdur; bireysel bir ziyaretti

5 buçuk yıl hapsi istenen TÜSİAD Başkanı Turan’ı ziyaret eden AKP’li Nihat Zeybekci: Onlar bizim dostumuzdur; bireysel bir ziyaretti