Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Prof. Dr. Alper Şener: Havuz ve Akarsularda Enfeksiyon Riskine Dikkat!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden (İKÇÜ) Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte havuz kullanımında artış yaşandığını belirterek, havuzlarda ve akarsu yataklarında serinlemeye çalışanların enfeksiyon riskine dikkat çekti. Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu sularda yaşayan bazı parazitler burundan girip beyne ulaşabiliyor” uyarısında bulundu.

Havuz Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte havuz kullanımının da arttığına dikkat çeken İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, çocuk havuzlarının temizlik periyodunun yetişkin havuzları kadar sık ve yoğun olmadığını vurguladı. Özellikle çocuk havuzlarında viral enfeksiyonlara yakalanma riskine değinen Prof. Dr. Şener, “Viral enfeksiyonları daha sık, bakteriyel enfeksiyonları daha nadir görüyoruz. Özellikle çocuklarda bu enfeksiyonlara dikkat etmek önemlidir” dedi.

“Suyun Kalitesi ve Bakteri Düzeyi Önemli!”

Havuzlar yanında akarsu yataklarında serinlemeye çalışanlara da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu nedenle suyun kalitesi ve bakteri düzeyi çok önemlidir” açıklamasında bulundu.

“Deniz Suyu Havuzları Daha Güvenli”

Prof. Dr. Şener, denize girmenin havuza göre daha avantajlı olduğunu belirterek, deniz suyunun bakteri yükünün daha düşük olduğunu ve antibakteriyel özelliğe sahip olduğunu aktardı. Havuzlarda deniz suyunun kullanılmasının da hijyenik açıdan daha güvenli olduğunu belirten Prof. Dr. Şener, “Suyun içine dalmayın. Havuzla ilgili olan bakteri, virüs ya da parazitler her halükarda ağız ve burun yoluyla girer. Göz mukozası ya da dış kulak yoluyla da vücuda alınabilir” uyarısında bulundu.

“Havuzlardan Uzak Durun”

Havuz suyunun kesinlikle yutulmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şener, havuzlardan enfeksiyon kapma riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Özellikle kadınların toplu kullanım alanlarında virüslerin bulaşma riskine karşı endişe duyabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Şener, düzgün hijyenin enfeksiyon riskini azalttığını söyledi.

Prof. Dr. Alper Şener’in uyarıları dikkate alınarak, havuz ve akarsu yataklarında serinlemeye çalışırken enfeksiyon riskine karşı dikkatli olunması gerekmektedir.

Related Posts

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Aronya’nın kan şekerini dengelediği belirlendi

Aronya’nın kan şekerini dengelediği ve diyabet hastalarına iyi geldiği belirlendi.

Ağrıyla başlıyor, krampla devam ediyor! Varis akciğerde pıhtıya neden oluyor

Dinlenmeden sürdürülen mesailer, sürekli ayakta durmak, sigara içmek, dar ve sıkı kıyafetler giymek, aşırı kilo alımı, hareketsiz bir yaşam, hatta uzun süre sandalyede oturmak. Tüm bunlar, çağımızın sıradan alışkanlıkları gibi görünse de kişinin konforunu gitgide azaltan hatta akciğer atardamarında pıhtıya bile yol açabilen varis hastalığına zemin hazırlıyor.

Yiyecekleri az çiğneyen çocuklarda obezite daha sık görülüyor

Japonya’da yapılan araştırmaya göre az çiğneyen, hızlı ve ağzı doluyken yiyecek tüketen çocukların obeziteye yatkınlık gösterdiği tespit edildi.

Yaza hazırlık: Kilo vermede yapılan en büyük hatalar!

Yaz aylarına yaklaşırken hızlı kilo verme arayışına girenlere uzman uyarısı. Doç. Dr. Merve Bayram, çok düşük kalorili diyetlerin ve detoks uygulamalarının sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti ve sağlıklı kilo kaybı için dengeli beslenme ve yeterli fiziksel aktivitenin önemini vurguladı.

Uzmanı uyardı: ‘Fazla beslenme bebeklerde reflüye neden olabilir’

Bebeklerde reflünün çoğu zaman fizyolojik bir durum olduğunu ve sindirim sistemi olgunlaştıkça genellikle 12–18 ay içinde kendiliğinden geçtiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Ömer Çetin, “Bebeklerde beslenme alışkanlıkları, reflünün ortaya çıkmasında veya şiddetlenmesinde önemli rol oynar. Uygun olmayan beslenme yöntemleri mide basıncını artırarak mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını kolaylaştırabilir. Bebeklerin mideleri küçük olduğu için fazla beslenmeleri durumunda mide basıncı artar ve reflü olabilir” dedi.