Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Yumurtalık Kanseri: İhmale Gelmez 9 Önemli Belirti

Yumurtalık Kanseri, Diğer Hastalıkları Taklit Edebilir!

Ülkemizde sıkça karşılaşılan yumurtalık kanseri, çoğunlukla menopoz sonrasında ortaya çıkan bir hastalıktır. Yumurtalık kanseri her yıl yaklaşık 4 bin kadını etkilemektedir. Genetik faktörlerin yumurtalık kanserinin %15-20’sinden sorumlu olduğunu belirten Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, meme, yumurtalık ve rahim içi kanseri gibi hastalıkları birinci derece akrabalarında bulunan kadınların yumurtalık kanseri açısından risk altında olduğunu vurgulamaktadır. Türkiye’de her yıl 100 bin kadından 7’si yumurtalık kanseri teşhisi almaktadır. Erken dönemde belirti vermemesi nedeniyle, yumurtalık kanseri genellikle ileri evrede teşhis edilmektedir. Bu durumun sebebi, kanserin karın boşluğunda gelişmesi ve uzun süre belirti vermemesidir.

Yumurtalık Kanserinin İhmale Gelmez 9 Önemli Belirtisi!

Yumurtalık kanserinin belirtileri diğer hastalıkları taklit edebileceği için, belirtiler ortaya çıktığında kadın doğum uzmanına görünmek ve gerekli tetkikleri yaptırmak önemlidir. Aksi takdirde erken teşhis fırsatının kaçabileceğini belirten Prof. Dr. Mete Güngör; bel, karın veya kasık ağrısı, karında şişlik, gaz, halsizlik, sık idrara çıkma veya idrar zorluğu, kabızlık, bağırsak hareketlerinde değişiklik ve bazen anormal kanama gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini belirtmektedir. Ülkemizde yumurtalık kanseri hakkında toplumsal farkındalığın yeterli düzeyde olmadığını vurgulayan Güngör, tanı alan her 3 kadından 2’sinin bu hastalığın adını doktor odasında duyduklarını belirtmektedir.

Gençlerde de Yumurtalık Kanseri Görülebiliyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör’e göre, yaş ilerledikçe yumurtalık kanserinin sıklığının arttığı bilinmektedir. 60’lı yaşlarda en sık görülen bu kanser türü, yanlış yaşam alışkanlıkları ve çevresel faktörler nedeniyle gençlerde de artış göstermektedir. Yumurtalık kanserinin etkili bir tarama yöntemi olmadığı için, herhangi bir belirti olmasa bile düzenli kontrollerin önemli olduğunu belirten Güngör, bu sayede erken teşhis ve tedavinin mümkün hale gelebileceğini ifade etmektedir.

Yumurtalık Kanserinin Risk Faktörleri

Her kadının en azından yılda bir kez jinekolojik muayenesini yaptırması gerektiği vurgulayan Prof. Dr. Güngör, şikayetler olduğunda vakit kaybetmeden hekime başvurmanın önemini belirtmektedir. Yumurtalık kanserinde olguların çoğunun ileri evrelerde teşhis edildiğine dikkat çeken Güngör, yumurtalık kanserinin ölümcül seyreden kanser türlerinden biri olduğunu belirtmektedir. Obezite, östrojen hormon maruziyeti, geç doğum yapma, endometriozis, sigara, sağlıksız beslenme, alkol tüketimi ve aşırı kilo gibi faktörlerin yumurtalık kanseri riskini artırdığını belirten Güngör, bu risk faktörlerini azaltmanın sağlıklı yaşam tarzı benimseyerek mümkün olduğunu ifade etmektedir.

Related Posts

Ağrıyla başlıyor, krampla devam ediyor! Varis akciğerde pıhtıya neden oluyor

Dinlenmeden sürdürülen mesailer, sürekli ayakta durmak, sigara içmek, dar ve sıkı kıyafetler giymek, aşırı kilo alımı, hareketsiz bir yaşam, hatta uzun süre sandalyede oturmak. Tüm bunlar, çağımızın sıradan alışkanlıkları gibi görünse de kişinin konforunu gitgide azaltan hatta akciğer atardamarında pıhtıya bile yol açabilen varis hastalığına zemin hazırlıyor.

Yiyecekleri az çiğneyen çocuklarda obezite daha sık görülüyor

Japonya’da yapılan araştırmaya göre az çiğneyen, hızlı ve ağzı doluyken yiyecek tüketen çocukların obeziteye yatkınlık gösterdiği tespit edildi.

Yaza hazırlık: Kilo vermede yapılan en büyük hatalar!

Yaz aylarına yaklaşırken hızlı kilo verme arayışına girenlere uzman uyarısı. Doç. Dr. Merve Bayram, çok düşük kalorili diyetlerin ve detoks uygulamalarının sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti ve sağlıklı kilo kaybı için dengeli beslenme ve yeterli fiziksel aktivitenin önemini vurguladı.

Uzmanı uyardı: ‘Fazla beslenme bebeklerde reflüye neden olabilir’

Bebeklerde reflünün çoğu zaman fizyolojik bir durum olduğunu ve sindirim sistemi olgunlaştıkça genellikle 12–18 ay içinde kendiliğinden geçtiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Ömer Çetin, “Bebeklerde beslenme alışkanlıkları, reflünün ortaya çıkmasında veya şiddetlenmesinde önemli rol oynar. Uygun olmayan beslenme yöntemleri mide basıncını artırarak mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını kolaylaştırabilir. Bebeklerin mideleri küçük olduğu için fazla beslenmeleri durumunda mide basıncı artar ve reflü olabilir” dedi.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde