Zayıflama İğnelerinin Böbrek Hastalığı Riskini Azalttığı Ortaya Çıktı: Ölüm Oranını da Düşürüyor!

Diyabet tedavisinde de kullanılan zayıflama iğnesi Ozempic’in insan sağlığına önemli faydaları olduğunu ortaya koyan araştırmalar yapılıyordu. Örneğin yakın zamanda yapılan bir çalışmada kalp krizi ve felç riskini azaltabildiğini gösteren bulgulara ulaşılmıştı. Bunun nedeninin ise iştahı bastırmayı sağlayan semaglutid isimli bir bileşik olduğu ifade edilmişti.

Şimdi ise iğnenin bir başka faydası daha keşfedildi. Bilim insanları, yeni bir çalışmada Ozempic’in böbrek sağlığına çok yararlı olabildiğini buldu. Bulgular, New England Journal of Medicine üzerinden yayımlandı.

Böbrek ve kalp bağlantılı risklerinin yanı sıra ölüm riskini de azalttığı görüldü

Çalışmaya 28 ülkeden 3500 kişi katıldı. Katılımcılar, hem tip 2 diyabet hem de kronik böbrek hastalarından oluşuyordu. Bu kişilere Haziran 2019 ila Mayıs 2021 arasında haftalık olarak Ozempic’in aktif maddesi olan semaglutidden küçük dozlar verildi. Diğer yarısına ise bir şey uygulanmadı.

İki yıla yakın sürecin ardından bilim insanları sonuçları karşılaştırdı. Haftalık enjeksiyon alanların diğer gruba kıyasla daha düşük böbrek yetmezliği riskine sahip olduğu ve vücut ağırlıklarının düştüğü görüldü. 3,5 yıl sonra yapılan incelemeler ise bu kişilerde böbrek bağlantılı riskler %24 daha azdı. Kalp bağlantılı risklerin ise %18 düşük olduğu görüldü. Bunların yanı sıra ölüm riskinin de %20 azaldığı gözlemlendi.

Avustralyadaki New South Wales Üniversitesinden araştırmacı Vlado Perkovic, bununla ilgili “Bu ilacı onların kullanımına sunarak böbreklerini, kalplerini ve hayatlarını kurtarabiliriz. Bu, tek bir tedavi için çok sıra dışı bir durum.” ifadelerini kullandı.

Tabii kesin olarak bu risklere karşı kullanılmalı demek için çok erken. Bilim insanları, umutlu olsalar da daha fazla insan üzerinde testler yapılmasını istiyor. İlacın uzun vadede bir risk oluşturup oluşturmayacağı da merek konusu. Bunun yanı sıra semaglutidin neden böyle yararlı olduğu konusunda da pek bir bilgi yok. Tahminler, direkt böbrek üzerinde etkili olması veya vücuttaki yağı azaltması nedeniyle olabileceği yönünde. Kısacası bu konuda gerçekleştirilmesi gereken çok daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx