Sağlıklı yaşamın sırrı: Ekşi mayalı ekmek ve tarhana

Fermente Gıdalar ve Probiyotikler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar!

Probiyotikler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Özbek, ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi geleneksel gıdaların sağlıklı beslenmedeki önemine değindi. Prof. Dr. Özbek, bu ürünlerin probiyotik içerdiği yönündeki yaygın yanılgıya şu şekilde açıklık getirdi:

“Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi ürünlerin aslında probiyotik içerdiği düşüncesi doğru değildir. Bu gıdalar pişirilirken probiyotik özellik taşıyan mikroorganizmalar ölür. Dolayısıyla bu gıdaları tüketerek doğrudan probiyotik almak mümkün değildir.”

‘Doğrudan Faydalı Maddeler Ortaya Çıkar’

Doğrudan probiyotik alınmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Özbek, şu açıklamalarda bulundu:

“Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi fermantasyonla üretilen gıdalar, pişirme esnasında probiyotik bakteriler kaybolsa da, fermantasyon sürecinde sağlığımıza faydalı biyolojik bileşikler oluşur. Bu bileşikler, vücudumuz için faydalı olmanın yanı sıra bağırsak sağlığımızı destekleyici özelliklere sahiptir. Bu yüzden bu tür geleneksel gıdalar, sindirim sistemi ve genel sağlık açısından dolaylı yoldan fayda sağlar.”

‘Geleneksel Tarifler Günlük Beslenmede Önemli Yer Tutmalı’

Sağlığa katkısından bahseden Prof. Dr. Özbek, ekşi mayalı ekmek ve tarhananın geleneksel yöntemlerle hazırlandığında sağlıklı bir beslenme için kritik olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Özbek, “Bu gıdalar sindirim sistemine dost bir yapıya sahip olup, doğal fermantasyon süreci sayesinde bağışıklık sistemimize destek sağlar. Bu yüzden geleneksel tariflere sadık kalınarak hazırlanan ekşi mayalı ekmek ve tarhana, günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır” dedi.

‘Tüketime Dikkat Edilmesi Gereken Turşular’

Probiyotik bakterilerin turşularda bulunmadığını hatırlatan Prof. Dr. Özbek, şu bilgileri paylaştı:

“Probiyotikler genellikle fermente gıdalarda bulunur. Süt ve süt ürünleri gibi yiyeceklerde mevcuttur. Bu bakteriler, probiyotik özellikler taşıyan mikroorganizmaların gelişimine destek olan prebiyotik özelliklere sahip mikroorganizmalardır. Bu da turşunun gerçekten faydalı olduğunu gösterir. Ancak turşu tüketirken aşırıya kaçılmaması gerektiğini unutmamalıyız. Çünkü turşu yüksek tuz içeriğine sahiptir ve bu da mide kanseri riskini artırabilir.”

Son olarak, sağlıklı bir yaşam için fermente gıdaların bilinçli bir şekilde tüketilmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Özbek, bu ürünlerin sunduğu faydalardan yararlanmanın önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Kabuğunu limonla kaynatıp içen yaşadı: Kolesterolden eser kalmayacak

Uzmanlara göre, bu karışım kolesterolü dengelemek isteyenlerin yeni gözdesi oldu. Kabuğunu limonla kaynatıp içmeniz yetiyor…

Bağırsak ve beyin nasıl birlikte çalışır, bu neden önemli?

Bağırsaklarımız ve beynimizin birbiriyle bağlantılı olduğunu biliyoruz, ancak bu bağlantı nasıl kuruluyor? Ve daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam için bu bağlantıyı geliştirmek mümkün mü?

Sahte bal tehlikesi: Gerçek ve sahteyi ayırt etmek için 3 yöntem

Bal, sofralarımızın vazgeçilmezi ve doğanın en değerli hediyelerinden biri, ancak son yıllarda taklit ve tağşiş ürünler artış gösteriyor. Uzmanlar, sahte ballarla gerçek balı ayırt etmenin sadece tadına bakarak mümkün olmadığını vurguluyor. Peki, gerçek bal nasıl anlaşılır? İşte, sahte balı tespit etmek için dikkat etmeniz gereken 3 altın kural ve güvenilir yöntemler…

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Kronik ağrılı hastalıklar kadınlarda daha fazla görülüyor

Türk Algoloji Derneği (Ağrı Derneği) Başkanı Prof. Dr. Gül Köknel Talu, “Diğer toplumlarda da olduğu gibi kronik ağrılı hastalıklar ülkemizde de kadınlarda daha sık görülüyor. Bunların içinde fibromiyalji yani yaygın kas ağrıları yine kadınlarda ve ülkemizde sık görülen kronik ağrı durumlarından biridir.” dedi.

Kahve tutkunlarına kötü haber: Sağlık sorunlarına yol açabilir

Almanya’dan uzmanlar, yüksek dozda kafein tüketiminin kalp ritim bozuklukları, yüksek tansiyon ve diğer ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir